De 4 pijlers
Bewustwording vergroten en nationale actieplannen opstellen
In samenwerking met alle belanghebbenden ontwikkelen we nationale strategische plannen gericht op het vergroten van het bewustzijn en het bestrijden van luchtwegaandoeningen.
Onze volgende bewustmakingsactie zal plaatsvinden op 14 november 2024 ter gelegenheid van Wereld COPD-dag. Met deze actie hopen we het politieke bewustzijn te vergroten over de problemen waarmee COPD-patiënten worden geconfronteerd, door een Forum in de Kamer van Volksvertegenwoordigers te organiseren.
Het concept van de “Tabaksvrije Generatie”
De tweede pijler richt zich vooral op adolescenten en jongvolwassenen, met als doel een generatie niet-rokers te vormen. Het is van nu essentieel om informatie aan hen door te geven.
Wij werken nauw samen met andere organisaties, waaronder de Stichting tegen Kanker en de FARES, om bewustmakings- en preventieacties op te zetten tegen de schadelijke effecten van tabak. Deze samenwerking stelt ons in staat onze expertise en middelen te combineren om een breder publiek te bereiken en krachtige boodschappen over de risico’s van roken te verspreiden. Samen ontwikkelen we informatiecampagnes en educatieve hulpmiddelen en organiseren we evenementen die bedoeld zijn om jongeren, volwassenen en gezondheidswerkers bewust te maken van de gevaren van tabak voor de long- en algemene gezondheid. Dankzij deze synergie willen we niet alleen rokers aanmoedigen om te stoppen, maar ook het beginnen met roken onder jongeren voorkomen, door de langetermijnrisico’s en voordelen van een gematigd tabaksvrij leven te benadrukken.
Gezonde lucht voor iedereen
We hebben allemaal het recht om gezonde lucht in te ademen. Het is belangrijk dat we samenwerken, zodat problemen met de longgezondheid die verband houden met luchtvervuiling prominenter worden.
Om dit te bereiken moeten we het publieke bewustzijn vergroten van de gevaren van luchtvervuiling voor de gezondheid van de longen, door toegankelijke informatie te verstrekken over de effecten ervan en manieren om de dagelijkse blootstelling te verminderen. Vervolgens zijn belangenbehartigingsacties essentieel om besluitvormers aan te moedigen een strikt emissiereductiebeleid te voeren, vooral ten gunste van hernieuwbare energiebronnen, zachte mobiliteit en openbaar vervoer.
Bovendien is steun voor wetenschappelijk onderzoek van cruciaal belang om de effecten van vervuiling op de longen beter te begrijpen en passende preventiestrategieën te ontwikkelen. Door samenwerkingen tussen gezondheidsorganisaties, onderzoekers en beleidsmakers te stimuleren, kunnen we op feiten gebaseerde oplossingen bieden om de luchtkwaliteit en daarmee de publieke gezondheid te verbeteren.
Ten slotte, heeft elke burger een rol te spelen door verantwoordelijk gedrag aan te nemen: het autogebruik te verminderen, het verbranden van afval in de open lucht vermijden en lokale initiatieven ondersteunen ten gunste van een gezonder milieu. Door samen te handelen kunnen we niet alleen onze huidige levenskwaliteit verbeteren, maar ook die van toekomstige generaties behouden.
Laten we aan de slag gaan!
Lichaamsbeweging is voor iedereen essentieel, of u nu gezond bent of ziek bent. Dit is een krachtige preventieve maatregel om een goede fysieke conditie te behouden.
Door regelmatig een geschikte activiteit te beoefenen, kunnen patiënten hun ademhalingsvermogen verbeteren, hun spieren versterken en zo de effecten van kortademigheid en vermoeidheid compenseren die vaak met hun ziekte gepaard gaan. Lichaamsbeweging helpt ook bij het bestrijden van sociaal isolement en stress, waardoor een betere geestelijke gezondheid wordt bevorderd. Bovendien is bewezen dat lichaamsbeweging de progressie van bepaalde chronische ziekten kan vertragen en het risico op complicaties kan verminderen.
Om de voordelen te maximaliseren, is het essentieel om programma’s voor fysieke activiteit aan te bieden onder toezicht van gezondheidswerkers, met oefeningen die zijn aangepast aan de mogelijkheden en grenzen van elke persoon. Eenvoudige activiteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen of ademhalings- en spierversterkende oefeningen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit en onafhankelijkheid van patiënten. Door beweging in hun dagelijks leven te integreren, kunnen patiënten met luchtwegaandoeningen niet alleen hun huidige gezondheid verbeteren, maar ook hun welzijn op de lange termijn behouden.